İran Cumhurbaşkanı’nın eşi Venezuela’da konuştu
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin eşi Emine Cemila Alamolhoda, İranlı ve Venezuelalı kadınlar arasında ortak noktalar olduğunu ve her iki ülkenin de aileye büyük önem verdiğini söyledi.
Resmi bir ziyaret için Venezuela’da bulunan Devlet Başkanı’nın eşi Alamolhoda’ya Devlet Lideri Nicolas Maduro’nun eşi Cilia Flores eşlik etti.
Liderler arasındaki görüşme trafiğinin tamamlanmasının ardından Alamolhoda, Venezuela merkezli Telesur kanalına konuştu.
Alamolhoda, İran’da kadının aile için değerini ve sivil hayatta oynadıkları rolü değerlendirdi.
Kısa bir süre önce dünyanın dört bir yanından kadınların katılımıyla bir kongre düzenlediklerini belirten Alamolhoda, kadınlarla hiçbir aracı olmadan doğrudan temas kuran bir program yapıldığını, kadınları birleştiren ve ortak kavramları öne çıkaran bir kongre düzenlendiğini söyledi.
Kongre ile ilgili kendilerine ilk ulaşan kişinin Maduro’nun eşi Cilia Flores olduğunu belirten Alamolhoda, “Kadınların ikinci ziyareti kadın bilim adamlarının düzenlediği bir sergiydi. Kendi bilimsel buluşlarını satmayı başarmış insanlardı. Yaklaşık 1000 kişi. Bu sergiye katıldık. Tahran’da 80 kadını bir araya getirmeyi başardık ve sergi büyük yankı uyandırdı, kadınlardan biri kendi icat ettiği 64 çeşit ilacı tanıttı.” ifadesini kullandı.
Alamolhoda, “İranlı kadınlar ile Venezuelalı kadınlar arasındaki benzerlik” sorusuna şu yanıtı verdi:
“Evet açıkçası ben her zaman iki ülke arasında ortak yönler olduğuna inanmışımdır, bunun doğru olduğunu ziyaretim vesilesiyle anladım. Venezuelalı kadınların entelektüel kadınlar olduğunu ve bilimsel bir birikime sahip olduklarını öğrendiğimde çok mutlu oldum. kilo ve aileye de çok önem veriyorlar.İnanıyorum ki aramızdaki en önemli ortak noktalardan biri de tam olarak bu.Düşünce akımları ne yazık ki aileyi kadınları desteklediği kadar desteklemiyor.” söz konusu.
İran’daki protestolarda hayatını kaybeden 22 yaşındaki bir kadınla ilgili soruya Alamolhoda, “Bu noktaya değindiğiniz için teşekkür ederim. Uluslararası medya aracılığıyla örgütlenen şiddet var ve sürekli tekrarlanıyor. Hepsinin kaynağının orası olduğunu biliyorsunuz.” Bu dezenformasyon ABD’nin bir diktatörlüğü desteklediği unutulmamalıdır.” diye konuştu.
“Bizler bu tıbbi diktatörlüklerin kurbanlarıyız”
Pek çok diktatörlük modeli olduğunu anlatan Alamolhoda, “Siyasi ve ekonomik diktatörlükler var, bilimsel diktatörlükler var, medya diktatörlükleri var. Bizler bu tür diktatörlüklerin mağduruyuz. Bu tür diktatörlüklerin verdiği zararları da görüyoruz. ” dedi.
30 yıldır kötü niyetli kişilerin aile bütünlüğünü bozmak için büyük bir çaba sarf edildiğini savunan Alamolhoda, “Bugün kültürel mirasın en büyük kurbanları kızlarımızdır, vicdanları, bilgileri, inançları, yeminlerine olan sadakatleri işgal edilmekte ve kız çocukları olmaktadır. Bu medya diktatörlüğü tüm dünyada, özellikle İran’da aileyi yok etmeye çalışıyor. İşe yarıyor.” yorum yaptı
“Üniversitemin bahçesindeki ağaçlar ABD’den daha yaşlı”
İran’ın 15 bin yıllık bir medeniyete sahip olduğunu hatırlatan Alamolhoda, “Üniversitemin bahçesindeki ağaçlar ABD’den daha yaşlı, bu yüzden Amerikalıların başarısız çabalarına biz İranlılar gülüyoruz.” ifadesini kullandı.
İran’da kadının değerine vurgu yapan Alamolhoda, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bir kültürü yaşatabilecek en önemli unsur ailedir. Ülkemiz coğrafi ve stratejik konumu gereği işgallere ve savaşlara maruz kalmıştır ama bu olaylar bizi değiştirememiştir. Ne tarihimiz, dilimiz, kültürümüz, ne de geleneklerimiz değişmemiştir. Bu, özellikle İranlı kadınların ve ailelerin direnişinin bir sonucudur.”